Kära BoB-läsare!

Nästa vecka, vecka 9, är vi Burgare och bröd-skribenter lediga. Det är dags att ge sig ut i skidbacken, på skridskorna eller bara pusta ut i soffan. Vecka 10 kommer vi tillbaka med nya goda grejer att förlusta sig med, men glöm inte bort att äta bara för att vi försvinner under några dagar - recept har ni ju gott om här!
 
Ha en smaklig vecka 9!
/Moa, Hanna och Maria
2013-02-21 @ 21:48:00 Permalink Övrigt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lax- och spenatpaj

 
Recept för en stor paj 

175 g smör 
3½ dl vetemjöl 
3½ msk vatten 
500 g färsk spenat / 200 g fryst spenat 
300 g rökt lax i skivor 
2 ägg 
1½ dl gräddfil
1½ dl kaffegrädde 
½ - 1 dl riven parmesanost 
 
Tillagning: cirka 50 minuter 
 
1. Lägg fram smöret cirka en halvtimme innan matlagningen så det hinner bli rumsvarmt och sätt på ugnen på 250 grader. 
2. Lägg den färska spenaten i ett durkslag och slå långsamt över kokande vatten så att spenaten mjuknar och krama sedan ut så mycket vatten som möjligt. 
3. Hacka smöret i småbitar och lägg i en bunke och blanda med mjöl och vatten. Knåda senda ihop allt till en deg.
4. Platta ut degen i en pajdeg och även upp på kanterna så att de täcks. 
5. Bre ut spenaten i botten på pajskalet och sedan laxen skuren i småbitar ovanpå.
6. Vispa ihop äggen med kaffegrädden, gräddfilen och parmesanost, och häll på den över pajen. 
7. Grädda pajen i 30 minuter, och om den ser ut att bli bränd, täck den med folie de sista fem minuterna. 
2013-02-21 @ 12:00:00 Permalink Fisk Kommentarer (1) Trackbacks ()


Morotssoppa med rosmarin


Recept för 2 st personer

0,5 kg morötter
½ gul lök
1 msk smör
0,75 dl vitt vin
½ msk rosmarin
½ dl crème fraiche 
1½ st buljongtärningar
½ l vatten

Tillagning: ca 30 minuter

1. Dela morötterna och hacka löken. Låt fräsas i stekpanna tills de blir mjuka med smöret.
2. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningarna och ett knippe av rosmarinen. Låt koka på låg värme tills morötterna är mjuka (brukar ta ungefär 15 minuter). 
3. Häll av det mesta av fonden i en separat bunke och mixa resten med hjälp av en matberedare eller stavmixer tills den blir slät, men spara lite bitar.
4. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen, klicka i crème fraiche samt resten av rosmarinen. Låt allt få koka ihop i ett par några minuter. Salta och peppra efter smak. Klart!
 
TIPS: Om du är sugen på att ha i något med lite mer smak och sting, stek bacon i småbitar och häll i. Blir supergott och lite mer matigt (men kom ihåg att soppan i sig är ordentligt mättande). Servera gärna med ett gott bröd till, som vi gjorde denna gång. Smaklig måltid!
2013-02-18 @ 19:23:00 Permalink Vegetariskt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Krämig pasta med bacon och grönsaker

 
Recept för 2 st personer 
 
200g pasta 
1 paket bacon 
1 röd paprika 
1 purjolök 
1/2 grönsaksbuljong 
1/4 dl vitt vin 
2 dl grädde
1/4 dl parmesanost 
Svartpeppar 
Salt 
 
Tillagning: 30 minuter 
 
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 
2. Hacka purjolöken, baconet och paprikan i strimlor.
3. Fräs purjolöken, papriken och baconet i olja tills det ser färdigt ut.
4. Krydda med salt och svartpeppar och häll på vinet, och låt koka in.
5. Smula i buljontärningen, häll i parmesanosten och grädden och låt puttra ett tag på låg värme. 
6. Häll i "grytan" i pastan och voilá - färdigt! 
 
TIPS: Om du inte vill ha kött i det går det säkert lika bra utan, och så kan man ju tillsätta någon mer grönsak om det känns lite med endast purjolök och paprika. Champinjoner till exempel smakar säkert jättebra tillsammans med detta, men man behöver ju inte ta bort köttet för det! 
2013-02-14 @ 19:01:00 Permalink Kött Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hallon- och bananbröd

 
Recept för ca 5 bröd
 
1 dl kvarg (kesella)
1 dl havregryn 
1 dl vetemjöl 
1 moas banan 
1 tsk bakpulver
1- 1 1/2 dl frysta hallon
 
Tillagning: ca 30 minuter 
 
1. Sätt på ugnen på 225 grader. 
2. Blanda ihop alla ingredienser. 
3. Fördela smeten i 5 muffinsformar. 
4. Grädda i ugnen i 15-20 minuter!
 
TIPS: Om man vill ha någon mer smak än banan och hallon kan man välja kvarg med smak, till exempel vanilj som vi hade i våra. Föredrar man ett lite nyttigare bröd går det bra att byta ut vetemjölet mot grahamsmjöl. Det är väldigt gott att ha lite philadelphiaost på, som pålägg!
2013-02-11 @ 20:41:00 Permalink Lättare mål Kommentarer (1) Trackbacks ()


Spenatsoppa med ägg

 
Recept för 1 st person
 
ca 100 g spenat (fryst, hackad)
½ msk smör eller margarin (vi använde flytande margarin)
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
ca ½ dl mjölk
1 ägg
Salt och peppar
 
Tillagning: ca 20 minuter
 
1. Hårdkoka ägget. Spola det i kallt vatten så att det kallnar. Skala och halvera.
2. Smält matfettet i en kastrull och vispa ner vetemjölet, späd med lite vatten. Vispa ut mjölet ordentligt.
3. Tillsätt resten av vattnet, buljongtärningen, mjölken och den frysta spenaten. Koka upp och låt sedan småkoka i några minuter. Rör om och smaka av med salt och peppar.
4. Häll upp den varma soppan och lägg i ägghalvorna. Klart!
 
TIPS: Det går lika bra att använda matlagningsgrädde istället för mjölk i den här soppan om det skulle föredras, då blir den lite fastare. Rätten gör sig också bra i kombo med bröd, servera t.ex. soppan tillsammans med hårt bröd med god ost på! Mums!
2013-02-07 @ 14:15:00 Permalink Vegetariskt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Zucchiniplättar med fetaost

 
Recept för ca 6 st plättar
 
1 zucchini 
100g fetaost 
1 - 1,5 dl vetemjöl 
1 ägg 
Vitlök
Salt 
Peppar
Olivolja
 
Tillagning: ca 20 minuter 
 
1. Riv zucchinin på rivjärnets grövsta sida och pressa ut så mycket vatten som möjligt med hjälp av ett durkslag.
2. Blanda alla ingredienser utom olivoljan, som plättarna ska stekas i. 
3. Placera smeten i stekpannan i runda klickar, ca 3 matskedar smet blir en bra plätt.
4. Stek på vardera sida i ungefär 2-3 minuter! 
 
TIPS: Om du lagar detta till middag och det känns klent att bara äta plättarna, kan man koka lite couscous eller ris till! Eller bara göra en stor och god sallad!
2013-02-04 @ 12:00:00 Permalink Vegetariskt Kommentarer (2) Trackbacks ()


RSS 2.0