En liten mellandagshälsning

... Men bloggen fortsätter! Vi Burgare och bröd-skribenter hoppas att ni har haft en riktigt god jul och ätit överdrivet mycket, så som man bör i juletid. Om några dagar börjar det nya året och här på bloggen betyder det ny mat med nya recept och ännu mer inspiration till er!
 
Gott nytt år!!!
/Moa, Hanna och Maria
2012-12-28 @ 19:00:00 Permalink Övrigt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bulgursallad med halloumi

 
 
Recept för 1 st portion 

0,5 dl bulgur
ca 60 g halloumiost
1/2 mango
Valfri sallad (babyspenat, machésallad, ruccola etc.) 25g
ca 1/2 rödlök
1/2 avokado
ca 4 st soltorkade tomater 
1 msk olivolja
1/2 citron
0.2 msk flytande honung
Olja till stekning 
 
Tillagning: ca 30 minuter
 
1. Koka bulgur enligt anvisning på paketet. Ställ in i kylen för att svalna.

2. Skölj salladen och lägg ned i salladsskålen. 

3. Tärna mango, rödlök, soltorkade tomater samt dela halloumi

4. Kärna ur, skala och tärna avokado. Lägg sedan i en skål och pressa över hälften av citronen och blanda, det gör att avokadon inte blir missfärgad.


5. Stek halloumi i olja på medelhög värme tills de har fått stekyta, ett tips är att steka i stora skivor och tärna efteråt.


6. Mixa honung, olivolja och resten av citronen till en fräsch dressing.

7. Blanda alla ingredienser i en salladskål och häll över dressingen. Vi lade ner allting lite eftersom, men det är en smaksak, går lika bra hur du än vill göra!

 

TIPS: Vi använder oss ofta av nötter, pumpakärnor, gojibär, solrosfrön etc. i matlagning. Strö över salladen och blanda - enkelt! Mango är en ingrediens som kan vara dyr (och dålig för miljön då frukten skickas över hela världen). Om du vill använda något annat, t.ex. närodlade äpplen, så funkar det alldeles utmärkt och blir också jättegott!


Vi tycker att detta blev hur gott som helst, rätten känns fräsch och lätt att äta. Ännu ett tips är att koka upp lite mer bulgur, eftersom receptet är för endast en person, så du kan ha till två måltider. Den här salladen funkar jättebra att laga till middag och sedan använda till lunch dagen efter, eller tvärtom. Detta för att spara pengar och tid att laga mat! Funkar super att ha i matlådan till jobbet också.
Vi gjorde ett recept för en person. Detta är därför vi tänker oss att det är svårt att hitta lätta recept för en person som kanske oftast äter ensamma, framförallt studenter. Det vi tycker om med att laga en fräsch och nyttig sallad är att man kan ha i lite vad som helst, det som finns hemma helt enkelt! Man behöver alltså inte köpa allt som finns med i receptet, utan gå efter din egen smak och kreativitet!
 
Lycka till och smaklig måltid!
2012-12-20 @ 16:50:57 Permalink Vegetariskt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Pärlcouscous med lax

 
Recept för 1 st portion
 
1 dl pärlcouscous
Grönsaksbuljong, en halv tärning
1 laxfilé, tinad
1 dl turkisk yoghurt (alternativt annan naturell yoghurt)
Pesto
Salt och peppar
Olivojla
Valfria grönsaker att ha till
 
Tillagning: ca 25 min
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. När temperaturen uppnåtts, krydda den tinade laxfilén med salt och peppar, lägg ner den i en form du ringlat lite olivolja i, och ställ in den i ugnen i ca 15 minuter.
2. Koka upp pärlcouscous enligt anvisningarna på paketet. Ha i buljongtärningen.
3. Medan laxen är i ugnen och pärlcouscousen kokar är det läge att göra sås! Blanda turkisk yoghurt med mängden pesto du känner för. Själva är vi alla pesto-fans och körde i 2,5 matskedar. Rör om ordentligt.
4. Grönsaker är gott, nyttigt och färglatt på tallriken. Vi adderar helt vanlig grönsallad och tomat till rätten.
5. Lägg upp allt på en tallrik och spara inte på såsen, ös på bara. Varsågod att hugga in!
 
TIPS: Märker du att pärlcouscous inte är din grej kan rätten bli lika god med t.ex. pasta till. Om du däremot gillar pärlcouscous kan det vara värt att komma ihåg, det är nämligen hur gott som helst att ha i sallader, till kött och mycket annat. Bra mätt blir man också!
 
Vi hörs snart igen med nya recept!
2012-12-17 @ 14:37:01 Permalink Fisk Kommentarer (0) Trackbacks ()


Följ oss på Bloglovin'!

 
Hej hungriga! En jättebra grej: att följa vår blogg på Bloglovin'. Bloglovin' är en tjänst som hjälper dig att hålla koll på alla bloggar du vill läsa, den sorterar och ser till så du tydligt kan se vilka nya inlägg som publicerats. Klicka på bilden ovan eller HÄR för att sätta igång.
2012-12-13 @ 23:31:28 Permalink Övrigt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kyckling- och spenatpasta

 
Recept för 1 st portion
 
Knappt 100 g pasta, t.ex. tagliatelle (som på bilden)
60 g fryst bladspenat eller 40 g färsk 
En kycklingfilé (fryst eller färsk är valfritt) 
En halv vitlök (smaksak)
2-3 marinerade soltorkade tomater
1 dl mellangrädde 
Kycklingbuljong
Smör (att steka i) 
Salt och peppar 
 
Tillagning: ca 30 minuter 
 
1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. 
2. Tina spenaten i kastrull med lite vatten. Krama ur vattnet. 
3. Skär kycklingen i små bitar.
4. Hacka vitlöken, spenaten och tomaterna.
5. Bryn kycklingen i en stekpanna med smör (var noga med att kycklingen blir helt genomstekt och att tvätta händera efter att du hanterat den!)
6. Blanda i resten av ingredienserna: vitlöken, spenaten, tomaterna, buljongen samt grädden. 
Färdigt att servera!

TIPS: Om man vill lyxa till det lite kan man även ha svarta oliver i som passar väldigt bra till spenaten. Färska tomater går också lika bra som soltorkade tomater. 
Precis som nästan alla recept vi kommer dela med oss av här, så är det väldigt smart och smidigt att laga till lite extra och frysa in det som inte äts upp! För att få en nylagad känsla även nästa gång du äter av av maträtten kan man koka ny pasta varje gång (bara för att fryst pasta inte är så kul helt enkelt). 
 
Hoppas allt går som det ska och att allt smakar bra!
2012-12-13 @ 21:45:12 Permalink Kyckling Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tacoburgare

 
Recept för 1 st portion

Nötfärs - ca 150 g
Tacokrydda - 1/2 st påse
Ägg - 1 st
Avokado - 1 st
Vitlök - 1 st klyfta
Tomat - 1/2 st
Paprika - några skivor
Majs - 1 liten burk
Gurka - några skivor
Rödlök - några skivor efter smak
Hamburgerbröd - 1-2 st (2-4 skivor)

Tillagning: ca 30 minuter

1. Dela avokadon i två delar, gröp ur med en sked och mosa. Blanda i en pressad/hackad vitlöksklyfta, salt, peppar och tacokrydda.

2. Skiva upp resten av grönsakerna och lägg i skålar. 

3. Blanda färsen i en bunke, i med ett helt ägg, och mosa runt med händerna. Ha i tacokrydda efter behag.

4. Forma burgarna efter egen smak. Lite större brukar bli bäst. Lägg i stekpanna på hög värme med en klick smör eller olja och stek. Krydda med salt och peppar och låt de ligga i pannan tills de får en fin brun yta.

5. Stek bröden lite lätt på vardera sida. 

6. Lägg brödet på en tallrik. På med ingredienser. Servera! 
 
TIPS: Istället för att köpa ett dyrt paket hamburgerbröd (som minst innehållet 4 st) så kan du använda dig av vanligt rostbröd eller liknande, både grovt och ljust funkar!

Bloggens allra första recept är också ett av våra absoluta favoritrecept. Två populära maträtter, hambugare och tacos, blandade i ett! Kan knappast bli bättre.
2012-12-07 @ 17:00:00 Permalink Kött Kommentarer (3) Trackbacks ()


VÄLKOMNA SKA NI VARA!

Här är vi som har skapat Mellan burgare och bröd! Från vänster på bilden: Hanna, Moa och Maria.
 
Vad roligt att ni har hittat hit! Vi är tre tjejer som går i trean på Blackebergs gymnasium i Stockholm. Mellan burgare och bröd är en blogg vi driver som ett projektarbete nu under vårt sista år i gymnasiet. Hur kom vi fram till att det var just detta vi skulle syssla med då? Jo, vi kombinerade saker vi tycker om - god mat och fina bilder. Och det är precis det vi vill dela med oss av här på bloggen. För att slipa till konceptet lite mer kommer vi rikta in oss på recept som inte bara ger god, lättlagad mat utan målet är också att det ska vara billigt och inte heller ta lång tid. Vi vill att ungdomar, studenter och andra med intresse för detta ska kunna ägna sig åt bra, rolig, fin, fräsch och smarrig matlagning utan att ruinera sig på varken tid eller pengar, helt enkelt. Såhär presenterar vi oss:
 
Hej! Jag heter Hanna Sandström och är 18 år. Jag bor mestadels i Vasastan men också åt Brommahållet. I och med att det här är en matblogg kan jag passa på att nämna att jag har sushi som favoriträtt!
 
I mitten av bilden hittar ni mig, Moa Lidström. Jag har under alla mina 18 fyllda år bott med min familj ute på Ekerö, väster om stan. Jag tycker om mina vänner, att pussas, att skriva, att ta tupplurar och allt som har med choklad att göra.
  
Sist men inte minst. Maria Widerståhl heter jag och jag är också 18 år. Jag började i "Blackan", som vår skola kallas, i årskurs 3 då jag tidigare bott i Kenya i ett år och gått på Svenska skolan i Nairobi. Jag bor delvis i Bromma, delvis på Södermalm.
 
Nu har ni en aning om vilka vi är! Det ska bli spännande att se hur det går för den här bloggen under året, och vi hoppas såklart att ni troget kommer följa den med oss! Feedback är alltid mer än välkommet, både ris och ros är värdefullt. Nu kan bloggen kan dra igång och vi är ruggigt laddade! Hörs snart igen!
2012-12-03 @ 17:00:00 Permalink Övrigt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0