Kycklinggratäng med mango chutney

 
Recept för 2 st personer (alt. 1 person + 1 matlåda)
 
ca 350 g kycklingfilé
1½ dl grädde
1 dl crème fraîche
½ dl mango chutney
½ msk curry
1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
½ krm peppar
1 paprika
1 näve cashewnötter
1 näve riven ost
 
Tillagning: ca 40 min
 
1. Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i mindre tärningar eller strimlor. OBS: var alltid supernoga med hygienen när du hanterar rå kyckling! Tvätta händerna ordentligt både före och efter hanteringen, och diska skärbräda + kniv noggrant.
2. Stek kycklingen precis klar.
3. Blanda grädde, crème fraîche, mango chutney, curry, sambal oelek, salt och peppar. Bottna en ugnssäker form med den färdigstekta kycklingen och häll såsen över.
4. Toppa med strimlad paprika, cashewnötter och riven ost.
5. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min. Färdigt!
 
TIPS: Denna kycklinggratäng funkar också att göra med färdiggrillad kyckling eller frysta stekta kycklingtärningar (salladskyckling) - då blir rätten hur snabb som helst och enkel att göra.
2013-01-31 @ 12:00:00 Permalink Kyckling Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tomat och mozzarella i smördegsknyten

 
Recept till 12 knyten
 
1 förpackning färdig smördeg 
1-2 stora tomater 
1 paket små mozzarellabollar  
1 vitlöksklyfta 
1 ägg 
Basilika 
Chiliflakes 
 
Tillagning: ca 20-30 minuter
 
1. Skär smördegsplattan i tolv bitar (4 på längden och 3 på kortsidan exempelvis).
2. Skär tomaten/erna och basilikan i småbitar.
3. Pressa vitlöken.
4. Lägg lite tomat, en mozzarellaboll, lite basilika och vitlök på varje platta.
5. Ta tag i hörnen och "knåda" ihop degen så den sitter fast! 
6. Pensla på ägget och strö chiliflakes över knyterna.
7. Och till sist, in i ugnen till de har fått färg och ser färdiga ut helt enkelt!
 
Snabbt, superlätt och supergott!
 
TIPS: Om man inte är så förtjust i chiliflakes kanske det passar bättre med sesamfrön? Testa det och låt oss veta hur det blev! 
2013-01-28 @ 17:27:00 Permalink Lättare mål Kommentarer (0) Trackbacks ()


Quesadillas med spenat och soltorkade tomater


 
Recept för 1 st person
 
2 st tortillabröd
Fryst spenat
ca 1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Soltorkade tomater
Valfri ost (vi använde oss utav vanlig Prästost från Arla)
 
Tillagning: ca 15 minuter
 
1. Hacka den gula löken och stek tillsammans med spenat i en stekpanna. Pressa ner vitlöken och salta lite.
2. Bred ut spenatblandningen på ett tortillabröd. Strö ut soltorkade tomater.
3. Toppa med ost och lägg sedan på det andra tortillabrödet som lock.
4. Stek i stekpanna på båda sidor tills de får lite färg. Klipp sedan upp i bitar. All done!
 
TIPS: Quesadillas är är både enkelt och snabbt att laga, och dessutom riktigt smarrigt. Man kan variera detta recept hur mycket som helst och fylla dem med precis vad man gillar - varför inte testa grekinfluerade quesadillas och ha i fetaost? Eller kanske föredrar du tex mex? Möjligheterna är enorma!
2013-01-21 @ 12:00:00 Permalink Vegetariskt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Pasta Carbonara med sparris och ugnstorkad prosciutto







Recept för 1 st person 
 
ca 100 g papardellepasta 
2-3 färska gröna sparrisar
Olivolja  
Flingsalt
Svartpeppar 
1/2 dl mjölk
1/4 dl vispgrädde
1 äggula 
1/2 pressad vitlöksklyfta
1-2 skivor prosciutto
1/2 dl riven parmesanost 
 
Tillagning: ca 35-40 minuter
 
1. Sätt ugnen på 100 grader. När temperaturen är nådd, sätt in prosciutton som du placerat på en plåt med bakplåtspapper och ringlat olivolja över. Prosciutton ska nu ugnstorkas - titta till den ibland.
2. Koka papardellepastan enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Dela sparrisen i mindre bitar och blanda med olja, salt och peppar. Stek i en torr stekpanna.
4. Blanda grädden, mjölken, äggulan och den pressade vitlöksklyftan i en kastrull med hälften av parmesanosten. Vispa och låt sjuda. Salta och peppra lite som du känner för.
5. Kolla till prosciutton och plocka ut den ur ugnen om du tycker den verkar tillräckligt torkad. Tänk "chips"!
6. Häll av vattnet på pastan och häll över gräddblandningen. Låt det dra en liten stund. 
7. Servera genom att lägga upp pastan på en tallrik, lägga på sparris, ugnstorkad prosciutto och strö över parmesan.
Buon appetito!
 
TIPS: Denna rätt är suveränt god och känns som en fin helgmiddag på tallriken. För att förvandla den till en mer vardaglig (och budgetsnällare) rätt - strunta i sparrisen, byt ut pappardellepastan mot vanlig spagetti och prosciutton mot t.ex. bacon, och så har du en klassisk carbonara istället. Också gott! 
 
2013-01-17 @ 20:29:00 Permalink Kött Kommentarer (3) Trackbacks ()


Grön curry-soppa

 
Recept för 1 st person
 
En halv burk kokosmjölk
Röd paprika
ca 1 tsk grön currypasta
Färsk chilifrukt
ca en halv msk kardemumma
Kinakål
Färska champinjoner
2 - 2½ dl vatten
Salt
 
Tillagning: ca 30 minuter
 
1. Hacka alla grönsaker i bitar och lägg dem i en kastrull.
2. Hacka chilifrukten i småbitar och häll i det tillsammans med grönsakerna. Behåll gärna kärnorna till chilifrukten om du vill ha soppan lite starkare!
3. Tillsätt hälften av vattnet samt den gröna currypastan och låt alltsammans steka på hög värme i några minuter.
4. Tillsätt sedan resten av vattnet. Nu häller du också i kokosmjölken. Blanda i kardemumma och salt och låt soppan koka på låg-medelvärme under lock i ungefär en kvart.
5. Dekorera soppan genom att toppa med basilikablad. Klart!
 
TIPS: Detta kan både bli en mild och kryddstark soppa beroende på hur man balanserar mellan de svaga ingredienserna, som t.ex. kokosmjölken, och de starka ingedienserna, så som chilifrukten. Vårt bästa råd är att helt enkelt testa sig fram under tillagningen. Smaka av, tillsätt eller späd ut, och så småningom blir nog soppan precis som du vill ha den!
2013-01-14 @ 15:00:00 Permalink Vegetariskt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Chili-cashewmarinerad lax med blomkålspuré och sallad


Recept för 1 st person
 
En laxfilé
1/2 blomkål
1/2 köttbuljongtärning
Riven parmesanost
ca 1/2 tsk saffran
2 champinjoner 
Blandsallad efter smak
1/2 avokado
Några skivor rödlök
6-7st sockerärtor
Nötter och frön efter smak (vi brukar ha solrosfrön, valnötter, goji-bär, pinjenötter, pistaschnötter etc.) 
1/2 dl matlagningsgrädde
Olivolja och balsamico till salladen
 
För marinering av lax:
ca 3 msk sweet chili sauce
En näve naturella cashewnötter
Salt + vitpeppar
 
Tillagning: ca 30 minuter 
 
1. Sätt på ugnen på 150°. Häll lite matolja i en lagom stor ugnsform och lägg ned laxfilén, detta för den inte ska bränna fast. Häll sweet chili saucen på filéns översida, precis så mycket som du vill ha. Hacka/krossa cashewnötterna och strö över. In i ugnen och sätt timer på ungefär 15 minuter. Glöm inte att titta till laxen ibland, tillagning i olika ugnar ger olika resultat.
2. Dela blomkålen i lagom stora bitar och lägg i en mellanstor kastrull. Lite värme på plattan och i med matlagningsgrädden - OBS: inte för mycket! Låt stå tills grädden börjar puttra samtidigt som du hackar sönder blomkålen med t.ex. en smörkniv. Tillsätt 1/2 köttbuljongtärning, salt + peppar och lite saffran, blanda och låt stå i ca 14 minuter.
3. Ta fram en salladsskål, skölj och lägg i salladen. Koka upp vatten och häll i en liten skål och lägg i sockerärtrorna en stund så de blir mjuka och goda. Hacka champinjonerna och lägg i. Avokadon kan du dela och gröpa ur med en sked. Dela rödlöken och lägg i hyfsat stora skivor. Nu i med nötter, bär och frön! Ringla rikligt med olivolja och balsamico. Blanda! Strö över lite flingsalt. 
4. Nu börjar blomkålspurén se bra ut, hoppas vi. Stäng av plattan och ställ kastrullen i diskhon (detta för du inte vill ha puré i hela köket, tro oss) Ta fram en stavmixer eller liknande och mixa. Låt lite bitar vara kvar, det är godare så. Riv ned ett lager parmesanost över och blanda.
5. Ta ut laxen ur ugnen!
6. Ät och njut! 
 
TIPS: I salladen brukar vi tillsätta delade vindruvor, men det är beroende på säsong - nu är det bara fasligt dyrt och inte studentbudgetsvänligt. Om du tycker att det här verkar lite mesigt/omättande utan potatis, pasta eller liknande så tillsätt t.ex. bulgur, quinoa eller något annat i salladen för att göra det mer matigt! 

Hörs snart igen!
2013-01-10 @ 16:06:00 Permalink Fisk Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fyllda auberginerullar med couscous

 
Recept för 1 st person
 
1 dl couscous
En halv aubergine 
Fetaost (beroende på hur mycket man man ha och vad som får plats)
2 soltorkade tomater 
Basilika 
Olivolja 
Salt
 
Tillagning: ca 50 minuter 
 
1. Skär auberginen i skivor på längden.
2. Salta rejält och låt de vätska av sig i ca 20 minuter.
3. Torka av aubergineskivorna och pensla dem med olivolja. 
4. Koka upp vatten till couscousen och följ anvisningarna på paketet. 
5. Stek auberginen tills de får färg. 
6. Lägg på fyllningen och rulla ihop. 
 
Så var maten klar! 
 
TIPS: Om man vill ha lite variation till soltorkade tomater så kan man ha vanliga tomater i. Blir precis lika gott! Ett annat tips är att bre ut lite pesto (grön eller röd är en smaksak) istället för de soltorkade tomaterna och basilikan. Och om man tycker att couscous är tråkigt att äta bara sådär gör det susen att blanda i lite riven parmesanost.
 
Auberginerullarna har en tendens att veckla ut sig igen när man stoppat i fyllningen. Då är det bara att göra som på bilderna och stoppa i en tandpetare i varje rulle, så håller de sig kvar!
 
En maträtt som både ser elegant ut och smakar jättegott! 
2013-01-08 @ 19:09:00 Permalink Vegetariskt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Ris med skink- champinjon- och kycklingsås

 
Recept för 1 st person
 
En kycklingfilé
6 champinjoner 
6 skivor skinka 
1 dl matlagningsgrädde 
En slurk vitt vin (valfritt) 
1 portion basmatiris (enligt paketet)
Salt 
 
Tillagning: 20-25 minuter 
 
1. Hacka och stek champinjonerna i små bitar. Lägg sedan de färdgistekta champinjonerna åt sidan.
2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
3. Skär kycklingfilén och stek den. 
4. Häll tillbaka champnjonerna i stekpannan.
5. Klipp skinan i småbitar och häll ner i stekpannan.
6. Häll i grädden och eventuellt vin för mer smak. 
Häll på salt och peppar efter smak! 
 
TIPS: Denna maträtt går exakt lika bra att frysa in som alla andra! Så det tipsar jag er om att göra för att underlätta någon dag då det finns mycket annat att göra på schemat. 
Alla kanske inte har tillgång till vin men maten smakar lika bra ändå. Ett annat tips är också att ha lite teriyakisås på riset, så får maträtten plöstligt en liten touch av Asien!
2013-01-04 @ 15:39:00 Permalink Kyckling Kommentarer (1) Trackbacks ()


RSS 2.0